Znovuzrození parku Střed v Mostě

Po roce příprav rozjíždíme obnovu parku Střed v Mostě

23. 1. 2019

Počátkem ledna se uskutečnila první schůzka zástupců města Mostu a Nadace Proměny Karla Komárka k plánované revitalizaci parku Střed. Nadace poskytne na obnovu tohoto městského prostoru 25 milionů korun a garanci odborné podpory po celou dobu projektu. Most uspěl s projektovým záměrem v konkurenci 28 měst z celé České republiky a úspěšně prošel i loňskou před-přípravnou fází projektu, která podmiňovala přiznání financí v celkové výši.

„Naším cílem nyní je zaměřit se společně s městem na správný průběh důležitých procesů v projektu, jako je příprava architektonické soutěže nebo využití participačních technik. Zároveň bychom do spolupráce chtěli vtáhnout nezávislé odborníky,“ popisuje nejbližší plánované kroky ředitelka nadace Jitka Přerovská.

“Po uzavření smlouvy, kterou předložíme ke schválení na jednání Zastupitelstva města Mostu 21. února, bude zahájena práce dvou skupin projektového týmu. Jedna část bude složena z odborníků na participaci s veřejností, druhá bude řešit přípravu a realizaci architektonické soutěže. V současné době připravujeme personální složení odborných skupin a další administrativní záležitosti jako realizační účet nebo schvalovací proces smlouvy s nadací,” doplňuje primátor Mostu Jan Paparega, který obnovu chátrajícího parku Střed v roce 2016 inicioval.

Vyhlášení architektonické soutěže se plánuje letos na podzim. Vítězný architektonický návrh by měl být znám na jaře 2020. Na přípravu veškeré projektové dokumentace se počítá zhruba rok, stavební a vegetační úpravy parku by se tedy měly rozběhnout v roce 2021. Slavnostního otevření se obyvatelé dočkají podle předběžných předpokladů za necelé 4 roky, v roce 2022. Velká pozornost bude následně věnována také údržbě a rozvoji parku.

Nadace Proměny Karla Komárka se věnuje revitalizaci městských parků od roku 2006. Mostecký park Střed je v pořadí již sedmým, který bude kompletně obnoven s její pomocí.

Více o projektu