S architekty v parku Střed

5. 12. 2019

Pět týmů architektů a krajinářů se včera sešlo v Mostě v rámci probíhající soutěže na obnovu parku Střed. Cílem bylo prohlédnout si místo i s jeho návaznostmi a podrobněji si projít zadání, jehož se mají při navrhování držet. Úkolem soutěžících je pomoci vrátit do parku život a vytvořit z něj reprezentativní místo celoměstské úrovně, sloužící k odpočinku a příležitostným kulturním i vzdělávacím akcím pro všechny generace.

Architekti se měli možnost doptat na některé technické detaily soutěžního zadání, velký prostor byl věnován také sociálnímu kontextu místa. Hovořilo se o výsledcích analýzy potřeb obyvatel a současném i budoucím fungování parku. Revitalizovaný park by měl nabídnout nové možnosti využití dalším skupinám obyvatel, které jej nyní nenavštěvují. Kromě místních, žijících v dochozí vzdálenosti, k nim patří také mladší i starší děti z přilehlých škol, senioři, návštěvníci sportovní haly, ale také obyvatelé širšího okolí. Proměna má oživit společenský život parku a pomoci rehabilitovat veřejný prostor Mostu jako takový. Důležitými momenty, které má budoucí tvář místa uchovat, jsou vodní prvky a umělecké objekty.

Na komentovanou prohlídku parku architekti vyrazili v doprovodu architektky Jany Kubánkové, která je členkou pracovní skupiny pro problematiku urbanismus a architektury města. Její výklad doplnil historik a teoretik umění Tomáš Pavlíček.

Setkání pro architekty připravila Nadace Proměny Karla Komárka, která je také organizátorem architektonické soutěže Cena Nadace Proměny 2019.

Soutěžící ateliéry

Návrhy mají soutěžní týmy odevzdat do 26. února. Vítěze porota vybere do konce března 2020.