Park Střed v Mostě v roce 20

27. 2. 2020

Soutěžící týmy architektů a krajinářů včera (26. 2.) odevzdaly své návrhy s představou o budoucí podobě a fungování mosteckého parku Střed. O vítězi by porota měla rozhodnout 10. března. Soutěžní řešení si mostečtí obyvatelé budou moci prohlédnout začátkem dubna v obchodním domě Central. A nejen to. Rok 2020 slibuje další řádku akcí, které chtějí místní vylákat ven do parku a více se o něj zajímat.

Výstava všech soutěžních návrhů budoucí podoby parku Střed, které vzejdou z architektonické soutěže Cena Nadace Proměny 2019, by měla být slibným začátkem další důležité fáze projektu. Následovat bude veřejné setkání a diskuse s vítěznými architekty, kteří vysvětlí, jak o budoucnosti parku uvažují a jaké konkrétnější úpravy by změna měla přinést. Veřejnost bude mít možnost návrh před dalším rozpracováním připomínkovat.

Příležitost sledovat vývoj projektu se naskytne v roce 2020 hned na několika veřejných akcích.

V květnu (8. 5.) se uskuteční další ročník občanského projektu - rodinného festivalu Recykult, pořádaného především Veřejnou kulturní iniciativou ve spolupráci s dalšími partnery. Festival se bude konat v prostorách před kulturním domem Repre a hlavním tématem letos bude zeleň a sázení stromů. Plánovány jsou workshopy, přednášky nebo tvořivé dílny pro děti.

První červnovou neděli, 7. 6., park Střed tradičně oživí slavnost spojená s Víkendem otevřených zahrad, která nabídne, kromě aktuálních informací o obnově parku, bohatý program v zeleni uprostřed města. Dospělé návštěvníky jistě potěší plánovaný koncert Big Bandu Zdenka Tölga a děti pak tvořivé dílny, hry a soutěže.

Naopak novinkou bude letošní Sportovní den v parku Střed, plánovaný na první zářijový víkend ve spolupráci se Střediskem volného času, Sportovní halou Most a dalšími sportovními kluby působícími v Mostě. Jeho smyslem bude prezentace sportovních a volnočasových aktivit, které město Most nabízí pro děti i dospělé, a také nábor nových členů. Dojde i k propojení parku s přilehlou sportovní halou a jejími uživateli.

Cílem těchto akcí je nejen podpora komunikace města s veřejností a předávání informací o průběhu obnovy parku Střed, ale také podpora pokojného soužití obyvatel a komunitního života. Díky akcím pořádaným v minulých letech se nám podařilo z parku Střed udělat příjemnější místo již nyní, před jeho obnovou.

Na plánování a přípravě akcí se podílí Statutární město Most spolu s Nadací Proměny Karla Komárka a místními iniciativami a partnery.

Více o projektu