Architekti představili studii na obnovu parku Střed veřejnosti

11. 9. 2020

Zahradní slavnost přilákala do parku Střed stovky návštěvníků. Veřejnosti byl představen vítězný návrh na obnovu parku.

V neděli 6. září od 14 do 18 hodin ožil park Střed Zahradní slavností, která přilákala stovky návštěvníků. V parku byl připraven bohatý program pro všechny věkové kategorie.

Hlavním bodem programu bylo představení a veřejné projednání vítězného návrhu na obnovu parku, který přítomným představili tým architektů a krajinářů z ateliérů Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana a zástupci Nadace Proměny Karla Komárka. Panelové diskuse se zúčastnil také primátor Jan Paparega a ředitel městské policie Jaroslav Hrvol. Ti všichni pak odpovídali na dotazy, které padaly z řad veřejnosti a týkaly se například využití parku pro seniory, vodních prvků, množství zeleně v parku, složení povrchů chodníků a sportovišť, bezpečnosti v parku, a mnoho dalších. Diskuze se zúčastnila bezmála stovka lidí.

Zájem tolika občanů o představení vítězného návrhu na obnovu parku nás velmi potěšil a znovu potvrdil, že jsme se dali správnou cestou. Diskuze přinesla zajímavé a podnětné otázky a měl jsem pocit, že se lidé na nový park opravdu těší, stejně jako my,“ uvedl primátor města Mostu Jan Paparega.

Ve stánku Nadace Proměny Karla Komárka bylo možné se vyjádřit k budoucím pravidlům parku.

Získali jsme mnoho zajímavých podnětů k tomu, jak by měla pravidla parku vypadat. Všechny připomínky zapracujeme a veřejnost budeme pravidelně informovat. Víme, že s proměnou parku kromě radosti přichází i obavy, se kterými pracujeme a děláme vše pro to, aby se nenaplnily. Děkujeme všem občanům, že se s námi aktivně zapojují,“ doplňuje Petra Lepková, programová ředitelka Nadace Proměny Karla Komárka.

Slavnost byla zahájena prohlídkou parku s výkladem o architektuře, historii a uměleckých dílech v něm zasazených ředitelky Základní umělecké školy Moskevská Romany Pavlíčkové a odbornicí na zeleň a zahrady Zuzanou Drahorádovou. Děti i dospělí si také mohli vyzkoušet tvořit z klacíků, kartonů a provázků nebo zaznamenávat stíny s tvořivou dílnou ZUŠ v Moskevské ulici. Středisko volného času připravilo pro děti zábavnou vzdělávací stezku s laboratoří na téma vzduch. Studenti Základní umělecké školy F. L. Gassmanna návštěvníkům představili krásu tónů dechových nástrojů. Příjemnou atmosféru slavnosti jako každý rok pomohl zajistit orchestr Big Band Zdenka Tölga.

Aktuální harmonogram realizace projektu:

2020 Architektonická soutěž – představení vítězného návrhu, předprojektová dokumentace – studie

2021 Zpracovaní dokumentace a výběr dodavatele

2021/2022 Stavba parku, slavnostní otevření

Akce je součástí aktivit zaměřených na obnovu parku Střed, které probíhají s podporou Nadace Proměny Karla Komárka.