Návštěvníci spoluvytváří pravidla parku Střed

15. 10. 2020

Pravidla pro návštěvníky Parku Střed pomohou navrhnout sami jeho budoucí uživatelé

V září se občané města Mostu měli možnost seznámit s architektonickým návrhem obnovy parku Střed na veřejném projednání přímo v parku. Důležitým tématem diskuze s architekty, Nadací Proměny Karla Komárka a vedením města Mostu byla bezpečnost v obnoveném parku.

Na workshopu ve stánku Nadace Proměny Karla Komárka měli občané možnost se vyjádřit k navrhovaným pravidlům pro návštěvníky parku, která by měla zajistit pocit bezpečí a také to, aby se lidé v parku cítili dobře. Do workshopu se zapojilo několik desítek lidí.

Účastníci worshopu nejčastěji souhlasili s návrhem, aby se v parku směl konzumovat alkohol pouze v kavárně, v případě konání kulturních akcích by respondenti povolili konzumaci alkoholu i mimo kavárnu. Ke kouření byli lidé vstřícnější. Nejčastěji souhlasili s tím, aby bylo v parku kouření povoleno, vyjma prostoru dětských hřišť a sportovišť.

Účastníci workshopu dále nejčastěji navrhovali, aby cyklisté parkem neprojížděli, kolo pouze vedli, a měli možnost ho odstavit do cyklostojanů umístěných v parku. Psi by měli být podle mostečanů v parku vítáni, ale majitelé by je měli vždy vést na vodítku. S pohybem psů v parku je také spojen úklid, proto by měly být podle názoru občanů v celém parku rozmístěny sáčky na psí exkrementy.

O tom, jaká pravidla by měla být v parku nastavena, aby se v něm lidé cítili dobře a bezpečně, chce město Most s občany komunikovat i nadále. Připravuje proto dotazník pro občany, kde budou mít možnost budoucí uživatelé parku vyjádřit svůj názor. Poté budou pravidla zpracována do konečné podoby, která bude předložena vedení města ke schválení.

Pravidla pak budou zveřejněna před slavnostním otevřením parku v roce 2022.