V mosteckém parku Střed zahájeny průzkumy, stavět se začne koncem roku.

5. 3. 2021

Na pozemku parku Střed v blízkosti navrženého objektu kavárny byl na sklonku minulého roku odvrtán průzkumný vrt s hloubkou 75 m. Tento vrt měl ověřit, zda bude možné zřídit studnu a využít vlastní zdroj podzemní vody pro potřeby obnoveného parku.

„Vzhledem k dobré naměřené orientační vydatnosti vrtu 0,8 l/sec bude průzkumný vrt stavebně dokončen na studnu. Na základě vyhodnocení rozboru kvality vody z vrtu bude po její případné úpravě v souladu se současnými trendy použita jako místní zdroj vody pro navržené vodní prvky v parku, případně pro systém závlahy zeleně,“ uvedl městský architekt Petr Nesládek.

O několik dní později pak proběhl technický průzkum stávajících vodních prvků v horní části parku kvůli jejich rekonstrukci. V parku zůstane zachována vodní kaskáda a spodní část vodního prvku se sochou nazvanou Léda s labutí. Místo horní soustavy dvou bazénů bude v parku vybudována kavárna a místo spodního vodního prvku u ul. Bělehradská bude zastřešené pódium s hledištěm.

„V současné době architekti dokončují projektovou dokumentaci a připravuje se výběr dodavatele. Na konci roku 2021 bude zahájena rekonstrukce parku. Slavnostního otevření se dočkáme v roce 2022. Věřím, že z tohoto nevyužívaného místa v centru města vznikne živý a funkční park. Ten nám pomáhala tvořit spousta místních lidí, a proto doufám, že výsledek své práce budou také rádi navštěvovat,“ uvedl primátor města Mostu Jan Paparega.

Projekt realizuje město Most ve spolupráci s Nadací Proměny Karla Komárka. „Nadace Proměny nepodporuje jen kvalitní architektonické řešení parku, naší snahou je vytvořit fungující park, do kterého se lidé budou rádi vracet. Již v průběhu letošního roku máme v plánu v parku uspořádat řadu komunitních akcí, které budeme organizovat společně s městem Most a místními iniciativami. Cílem těchto akcí je do parku přilákat nové návštěvníky a představit obyvatelům města, jak bude park vypadat po proměně.“ dodává Petra Lepková Melingerová, programová ředitelka Nadace Proměny Karla Komárka.