PŘEDSTAVUJEME: Vodní prvek v parku Střed v Mostě

15. 12. 2021

Díky proměně parku Střed v Mostě se obnoví jeho hlavní dominanta. Vodní prvek v návrhu Otakara Kuči svého času obdivovali lidé z celé republiky. Když se začala připravovat kýžená oprava zeleného srdce severočeského města, Most se ve spolupráci s naší nadací ptal lidí, bez čeho by se v novém parku rozhodně neobešli. Z dotazování vyšla téměř jednoznačná shoda – vodní prvky si Mostečané prostě přejí!

Tým architektů a krajinářů kolem Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana zakomponoval vodní kaskádu do parku tak, aby vedla od nově navržené kavárny s dětským hřištěm k fontáně se sochou Lédy s labutí. V horní části kaskád u kavárny se počítá s platformou s malými vodotrysky. Ty budou v letních měsících zlepšovat mikroklima v parku a sloužit ke hře s vodou i k osvěžení.

Změny dozná také dno, které bude kvůli bezpečnosti vyšší. Hladina vody v kaskádě bude dosahovat přibližně 5 cm, v nádrži s vodotryskem pak výšky 20 cm. I když bude vodní hladina oproti původní koncepci o poznání dosažitelnější, vodní prvek není určený ke vstupování do vody.

Souběžně s vodním prvkem se dočká rekonstrukce také schodiště s trvalkovými záhony. V místě, odkud původní dominanty vodních prvků zmizí, vyrostou dominanty nové. Je tak zachována původní nosná myšlenka, že jádro parku tvoří trojúhelníková soustava tří vodních prvků.

Přidejte se k nám a pomozte rozpumpovat zelené srdce Mostu i vy! Více informací naleznete na naší darovací stránce: https://stromy.nadace-promeny.cz/